NewsflashNoutăți legislative privind utilizarea și funcționarea sistemului național de monitorizare a transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport

iulie 1, 2022
https://noagroup.ro/wp-content/uploads/2022/04/iStock-859916128.jpg
Vezi materialul complet în format PDF.
See the full English version of the document in PDF.

 

Modificări pe scurt:

 

În data de 30 iunie 2022, în Monitorul Oficial nr. 656 a fost publicat Ordinul nr. 1190 din data de 30 iunie 2022 pentru aprobarea Procedurii de utilizare și funcționare a sistemului național privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport care prezintă prevederile legale referitoare la utilizarea și funcționarea sistemului național privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport.

De asemenea, tot în data de 30 iunie 2022, în Monitorul Oficial nr. 657 a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 106 din data de 30 iunie 2022 pentru susținerea acordării de reduceri ale prețurilor la benzină și motorină și pentru modificarea art. 18 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport și de abrogare a art. XXVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative care aduce printre altele modificări cu privire la aplicarea sancțiunilor în cazul nerespectării obligației de utilizare a Sistemului RO e-Transport.

Modificări pe larg:

Prevederi referitoare la utilizarea și funcționarea sistemului național privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport

  • Se aprobă Procedura de utilizare și funcționare a sistemului național privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport.
  • Se menționează faptul că în cazul categoriilor de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizării în sistemul RO e-Transport intră vehiculele care au o masă maximă autorizată de minimum 3,5 tone, încărcate cu bunuri de risc fiscal ridicat cu o masă brută totală mai mare de 500 kg sau o valoare totală mai mare de 10.000 de lei, aferente cel puțin unei relații comerciale care face obiectul transportului.
  • Deși utilizarea sistemului RO e-Transport este obligatorie începând cu data de 1 iulie 2022, aplicarea sancțiunilor privind utilizarea sistemului RO e-Transport se amână pentru data de 1 octombrie 2022.
Cum vă putem ajuta:

Echipa NOA vine în sprijinul societăților oferind consultanță și îndrumare în diverse spețe referitoare la noile modificări legislative conform celor menționate anterior, precum și în totalitatea situațiilor întâmpinate din punct de vedere fiscal sau al auditului financiar/ auditului intern.

Echipa NOA vă stă cu plăcere la dispoziție pentru mai multe detalii referitoare la cele prezentate în cadrul materialului și vă încurajăm să ne contactați accesând formularul de contact

Cu stimă,
Echipa NOA