BlogCe face un consultant fiscal?

martie 21, 2022
https://noagroup.ro/wp-content/uploads/2021/12/iStock-1316689080-1280x720.jpg

Pentru a supraviețui în mediul de afaceri din România, este important ca o companie să fie conștientă de rolul unui consultant fiscal și despre cum acesta o poate ajuta în momentele critice de pe parcursul activității.

Legislația fiscală se află într-un proces de continuă schimbare, iar dacă o persoană nu se informează periodic cu privire la noutățile din domeniu, este posibil să fie surprinsă în mod neplăcut de consecințele ce pot apărea mai devreme sau mai târziu, dacă normele legislative nu sunt respectate.

Ce este un consultant fiscal?

Consultantul fiscal este persoană care exercită, în mod independent, servicii și asistență în domeniul fiscal, pe baza raporturilor juridice cu persoanele fizice sau juridice cărora le acordă consultanță. Mai mult de atât, consultantul fiscal dispune de o bună pregătire, cât și de experiență în domeniu.

Alegerea unui consultant fiscal potrivit reprezintă un detaliu esențial și de aceea este important ca solicitantul să nu se grăbească în momentul în care se decide cu privire la acest aspect. Primul pas pe care o persoană trebuie să îl facă atunci când se decide că are nevoie de un consultant financiar pentru o mai bună funcționare a afacerii sale, este să realizeze o cercetare individuală pentru a vedea ce i se potrivește cel mai bine companiei sale.

Consultanții fiscali din țară pot lucra fie individual, fie pot aparține unor societăți. Multe persoane tind să aleagă consultanți financiari cu o vastă experiență în domeniu, deoarece în momentul în care compania se află într-un punct critic, vechimea unei persoane pe ramura respectivă își poate spune cuvântul. Colaborarea eficientă între client și consultant fiscal este și ea de o importantă majoră. Atunci când consultantul dispune de toate informațiile necesare, poate veni cu soluții optime pentru a asigura pierderi minime și chiar succesul companiei respective.

Activitățile pe care un consultant fiscal le desfășoară

Serviciile prestate de un consultant fiscal pot face diferența între eșec și succes. Cel mai important serviciu al unui consultant fiscal este cel de asistență și îndrumare cu privire la diferitele sectoare ale domeniului financiar-fiscal. Există multă caracteristici esențiale în domeniul financiar-fiscal, dar, cel mai probabil, elementul sau de baza este responsabilitatea. De accea, angajarea unui consultant fiscal va oferi multe beneficii companiei care face acest pas.

În plus, un consultant fiscal oferă în mod regulat informații cu privire la schimbările legislației fiscale, deoarece aceste modificări pot avea impact semnificativ, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Astfel, consultantul fiscal oferă „update-uri” pentru că atât el, cât și clientul sau să fie bine informați cu privire la contextul respectiv.

Realizarea de documente reprezintă un element foarte des întâlnit în fiscalitate, de aceea un consultant fiscal furnizează asistență de specialitate și servicii pentru întocmirea declarațiilor fiscale și chiar, în unele cazuri, oferă și servicii de certificare a acestora. Nu toată lumea dispune de timpul necesar pentru a se informa cu privire la modalitatea corectă de întocmire a unor astfel de documente și de aceea consultantul fiscal se poate ocupă de partea cea mai complicată a procesului.

Deoarece una dintre calitățile unui consultant fiscal profesionist este bună organizare, el are posibilitatea de a-i prezența clientului diferitele aspecte fiscale ce pot influență traseul afacerii și rezultatele sale. În urmă informării, clientul poate lua în calcul informațiile aduse de consultant și poate aplică schimbările necesare pentru a se asigura că rezultatele vor fi unele nu doar pozitive, dar și potrivite afacerii sale.

Un consultant fiscal trebuie să fie pregătit pentru orice situație, în ideea de a diminua problemele ce pot fi aduse de niște evenimente neprevăzute clienților săi. De aceea, el efectuează exerciții de revizie fiscală în scopul de a ajută companiile să se pregătească pentru o inspecție fiscală. Pentru a realiza un astfel de exercițiu, consultantul fiscal identifică ariile fiscale de risc la care este expusă compania și oferă ajutorul necesar prin recomandări pentru rezolvarea acestora. Astfel, compania este pregătită pentru orice situație.

În concluzie, pentru o persoană care își dorește să fie întotdeauna la curent cu noutățile din domeniul fiscal și în același timp, să dispună de o a două opinie din partea unui specialist atunci când are nevoie de consultanță fiscală, solicitarea ajutorului unui profesionist este o varianta ideală.

Echipa NOA vă stă la dispoziție pentru orice întrebare privind cele de mai sus și vă încurajăm să ne contactați accesând formularul de contact

 

Autori:

Rodica Manole, Tax Consultant
Rodica Manole