KYC, AML și CFT sunt termeni pe care îi puteți întâlni adesea atunci când citiți știrile. Ne propunem ca prin acest articol de blog să clarificăm însemnătatea acestor acronime și să vă expunem riscurile la care sunt supuși cei care nu cunosc îndeaproape activitățile partenerilor de business.
Acronimul KYC & AML / CFT provine din limba Engleză și face referire la:
- KYC – Know Your Customer (cunoașterea clientelei);
- AML – Anti Money Laundering (prevenirea și combaterea spălării banilor);
- CFT – Combating the Financing of Terrorism (combaterea finanțării terorismului).
AML – Prevenirea și combaterea spălării banilor
Expresia „spălarea banilor” (Eng. „money laundering”) a fost utilizată prima dată în anul 1973 de ziarul The Guardian, care a folosit-o în timpul scandalului „Watergate”. Totuși, această expresie este strâns legată de celebrul gangster Al Capone care, în anii 1920 pe timpul prohibiției la alcool din Statele Unite, și-a deschis împreună cu acolitul său, Bugsy Moran, spălătorii de rufe în Chicago. Prin intermediul acestor spălătorii, Al Capone ascundea proveniența ilicită a banilor (obținuți din contrabandă cu alcool, trafic de persoane, trafic de arme) și crea aparența că veniturile înscrise în contabilitate aveau origine licită.
Încă din anul 1998, fostul Director General al FMI, Michel Camdessus, estima că spălarea banilor reprezenta 2-5% PIB, ceea ce însemna între 800 de milioane și 2 trilioane USD pe an.
Estimări mai recente realizate de Europol evidențiază că activitățile financiare suspecte au legătură cu aproximativ 1% din PIB-ul anual al UE. Dacă luăm în considerare că valoarea tuturor bunurilor și serviciilor produse în UE în anul 2021 a fost de 14,5 mii de miliarde EUR, rezultă că aproape 145 de miliarde de EUR pot să provină din tranzacții mai mult sau mai puțin suspecte în anul 2021, doar la nivelul Uniunii Europene!
Prin procedeele lor ilicite, infractorii pot investi în sectoare ale economiei unde activele pot fi utilizate ulterior ca mașini de spălare a banilor. În plus, într-o economie în care tehnologia avansată și globalizarea permit transferul rapid de fonduri, lipsa de control asupra spălării de sume mari de bani poate submina stabilitatea financiară.
CFT – Combaterea finanțării terorismului
Schemele de finanțare a terorismului diferă de cele de spălare a banilor. În timp ce spălarea de bani are ca sursă obținerea unor venituri ilegale, finanțarea terorismului nu are la bază neapărat surse ilegale ale fondurilor, acestea putând fi legitim obținute.
Caracteristic finanțării terorismului este transferul de sume mici, din mai multe surse, care au ca destinație finală diverse organizații teroriste și care, cumulate, ajung la sume semnificative.
De cele mai multe ori, pentru schemele de finanțare a terorismului sunt preferate canale alternative, anonime, fiind evitate sistemele financiare (cum ar fi Hawala, Hundi, sistemele chineze, platformele de tranzacționare criptomonede). Aceste canale alternative nu sunt supuse unor reglementări de control și au drept caracteristică lipsa evidențelor identificării clientului.
Amploarea pe care a luat-o lupta contra terorismului, prin instituirea de sancțiuni internaționale, a determinat impunerea unor măsuri care să asigure că entitățile nu inițiază sau continuă relații de afaceri cu persoane supuse unor astfel de sancțiuni.
KYC – De ce este importantă cunoașterea clientelei?
Pentru a nu avea relații de afaceri cu persoane care doresc să folosească relația comercială cu noi în vederea rulării beneficiilor ilegale sau în scopul finanțării terorismului, este esențial să depunem toate diligențele pentru a cunoaște partenerul de afaceri, afacerea lui (sursa fondurilor), beneficiarul real al acesteia, de ce vrea să facă afaceri cu noi (scopul și natura relației de afaceri) și dacă aceste persoane sunt supuse sau nu unor sancțiuni internaționale.
În cadrul NOA Group avem o echipă de consultanți și auditori, specialiști acreditați la nivel național și internațional. Pentru a vă proteja afacerea, noi vă putem ajuta să fiți conformi cu cerințele legislației în domeniul KYC & AML / CFT, oferindu-vă consultanță în elaborarea procedurilor de cunoaștere a clientelei precum și auditul acestora.
În articolele următoare vom detalia aspecte precum obligațiile legale privind KYC & AML / CFT și cum ne putem dezvolta un sistem sănătos și eficient de cunoaștere a clientelei.