BlogPrețurile de transfer – subiect de interes în inspecțiile fiscale

februarie 15, 2024
https://noagroup.ro/wp-content/uploads/2024/01/BLOG.jpg

Obligații privind prețurile de transfer

Tranzacțiile efectuate între părțile afiliate, fie ele prestări servicii sau vânzări de bunuri de orice fel, redevențe sau împrumuturi, vor atrage mereu atenția autorităților fiscale. Și asta se întâmplă nu doar în privința tranzacțiilor realizate cu nerezidenți, ci și în privința tranzacțiilor realizate între persoane afiliate aflate în aceeași jurisdicție fiscală.

Din experiența noastră de lucru în zona consultanței fiscale, am întâlnit antreprenori români care nu înțeleg de ce sunt importante prețurile de transfer pentru tranzacțiile realizate între persoane afiliate rezidente în România. Argumentul adus în discuție este că impozitarea este similara tuturor părților implicate în tranzacție, iar ceea ce pentru o companie înseamnă venit impozabil, pentru cealaltă înseamnă cheltuială deductibilă, adică impact fiscal 0 la nivel de grup – într-o situație ideală. Din păcate lucrurile nu sunt chiar atât de simple, și cu siguranță atunci când se va pune problema unor ajustări de impozite și de calculul unor dobânzi și penalități de întârziere, companiile nu vor fi într-o poziție favorabilă.

Mai mult, în legislație nu se face distincție între statul fiscal al părților afiliate, astfel că aceasta se aplică unitar tuturor contribuabililor.

Așadar, pentru contribuabilii care desfășoară tranzacții cu alte părți afiliate este obligatoriu să întocmească un dosar al  prețurilor de transfer, sub anumite condiții. Mai multe informații despre reglementările privind prețurile de transfer, obligația de întocmire a dosarului, model și conținut se regăsesc pe site-ul nostru.

În ultimul timp am sesizat tot mai multe cereri de prezentare a dosarului de prețuri de transfer în inspecții, chiar și la contribuabili mici și mijlocii care au tranzacții desfășurate la limita valorică a pragurilor prevăzute în legislație, iar termenele oferite de inspectori sunt cele prevăzute în legislație, respectiv:

  • maxim 10 zile de la solicitare în cazul marilor contribuabili în anumite condiții sau,
  • între 30-60 de zile de la solicitare.

Având în vedere termenele scurte, recomandarea este să ne pregătim pro-activ ca să ne ușurăm munca în perioada și așa destul de stresantă a controlului.

Prețurile de transfer și abordările în analiza lor

În funcție de tranzacțiile intra-grup, există mai multe metode de analiză a acestora în cadrul dosarului de prețuri de transfer. Alegerea metodei de analiză este foarte importantă întrucât poate influența rezultatele din dosar și mai ales poate fi discutată și contestată în cazul unui control, dacă nu este bine argumentată și aplicată.

De exemplu, metoda comparării prețurilor (atunci când comparăm prețurile practicate intra-grup cu prețurile practicate cu terții), deși este mai puțin costisitoare din perspectiva întocmirii dosarului de prețuri de transfer decât metoda marjei nete (studiu de piață) poate să fie cu ușurință contestată, întrucât, pentru a se putea aplica, este necesar să se compare produse/servicii similare vândute în condiții comparabile (condiții contractuale, cantități, termene etc). Din experiența noastră, cazurile în care se poate aplica metoda comparării prețurilor fără să fie subiect de discuție sunt foarte rare.

Pe de altă parte, trebuie acordată atenție și asupra metodei marjei nete (studiului de piață) dar nu din perspectiva folosirii metodei ci din perspectiva modalității de aplicare. În acest caz, de exemplu, analiza poate să fie contestată în anumite circumstanțe atunci când se analizează toate tranzacțiile desfășurate de o companie cu părțile afiliate sub un singur studiu – activitatea generală, fără să fie efectuate studii separate pentru fiecare dintre acestea. Mai mult, trebuie acordată o atenție specială comparabilelor acceptate în eșantionul studiului de piață, astfel încât să ne asigurăm că activitatea și profilul acestora sunt comparabile cu societatea analizată și mai ales că sunt independente.

Așadar, nu doar forma dosarului de prețuri de transfer este importantă, ci mai ales conținutul, respectiv analizele efectuate, pentru a ne asigura în primul rând că respectăm cerințele legislative, și în al doilea rând, că rezultatele analizelor ne sunt favorabile.

Ajustări de prețuri de transfer

În urma finalizării analizelor din perspectiva prețurilor de transfer, ne putem afla în situația în care sunt necesare ajustări de venituri la nivelul societății analizate, ajustări ce vor genera implicit impozite suplimentare.

În situația fericită în care analizele sunt efectuate pro-activ, ajustările de prețuri de transfer se pot face voluntar și astfel situația fiscală este corectată înainte să urmeze un control fiscal, și cel mai important, există libertatea de a alege la ce nivel se dorește efectuarea corecției.

În cazul în care ajustarea se face în cadrul unui control fiscal, aceasta va fi făcută  automat la nivelul medianei intervalului de piață, și vor fi generate în plus și dobânzi și penalități de întârziere.

În concluzie, prețul de transfer plătit pentru o tranzacție intra-grup, trebuie să fie foarte bine documentat pentru a se asigura conformitatea cu legislația, evitând astfel în inspecțiile fiscale potențiale ajustări de impozite suplimentare și accesorii.

 

Echipa NOA va stă la dispoziție pentru orice întrebare privind cele de mai sus și vă încurajăm să ne contactați accesând formularul de contact

 

Autori:

Lidia Terzea, Partner