NewsflashTermenul de depunere a declarațiilor D100 și D101

februarie 1, 2022
https://noagroup.ro/wp-content/uploads/2022/02/pzzz-1280x686.jpg
Vezi materialul complet în format PDF.
See the full English version of the document in PDF.

 

Atenționări pe scurt:

 

Având în vedere prevederile OUG nr. 153/2020 care au creat confuzie cu privire la termenele de depunere a declarațiilor D101 și D100, în data de 28 ianuarie 2022 a fost publicat pe site-ul ANAF comunicatul de presă nr. 137/28.01.2022 care clarifică termenul de depunere a declarațiilor D100 și D101 în perioada de aplicare a ordonanței.

Atenționări pe larg:

 

Termenul de depunere a declarațiilor D100 și D101

  • În data de 28 ianuarie 2022, Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat un comunicat de presă prin care confirmă faptul că pe perioada de aplicare a prevederilor art. I din OUG nr. 153/2020, termenele pentru depunerea declarațiilor sunt următoarele:

– contribuabilii, plătitori de impozit pe profit – depun declarația anuală privind impozitului pe profit (D101) și efectuează plata impozitului aferent anului fiscal până la data de 25 iunie, inclusiv, a anului următor;

– contribuabilii, plătitori de impozit pe profit, care au anul fiscal diferit de anul calendaristic – depun declarația anuală privind impozitului pe profit (D101) și plătesc impozitul aferent anului fiscal până la data de 25 a celei de-a șasea luni, inclusiv, de la închiderea anului fiscal modificat;

– contribuabilii, plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, depun declarația aferentă trimestrului IV (D100) și plătesc impozitul aferent acestui trimestru până la data de 25 iunie, inclusiv, a anului următor;

– plătitorii de impozit specific unor activități – depun declarația aferentă semestrului II (D100) și plătesc impozitul aferent acestui semestru până la data de 25 iunie, inclusiv, a anului următor.

  • Aceste termene se aplică de toți contribuabilii, indiferent dacă beneficiază de reducerile de impozit prevăzute de OUG nr. 153/2020, cu excepția celor pentru care se aplică reglementările contabile emise de BNR și ASF.
  • Reamintim că începând cu anul fiscal 2021, contribuabilii pot beneficia de reduceri la plata impozitului pe profit/ impozitului pe veniturile microîntreprinderilor/ impozitului specific în baza OUG 153/2020, dacă au înregistrat la sfârșitul anului un capital propriu pozitiv și de cel puțin jumătate din capitalul social subscris, respectiv dacă își îmbunătățesc capitalul propriu ajustat față de anul precedent.
Cum vă putem ajuta:

Echipa NOA vine în sprijinul societăților oferind consultanță și îndrumare în diverse spețe referitoare la noile modificări legislative conform celor menționate anterior, precum și în totalitatea situațiilor întâmpinate din punct de vedere fiscal sau al auditului financiar/ auditului intern.

Echipa NOA vă stă cu plăcere la dispoziție pentru mai multe detalii referitoare la cele prezentate în cadrul materialului și vă încurajăm să ne contactați accesând formularul de contact

Cu stimă,
Echipa NOA